Šálek kávy denně pro zdraví
Zapomeňte na to, že Vám káva nedá v noci spát, zvyšuje Váš krevní tlak nebo způsobuje podrážděnost. Káva může skutečně Vašemu zdraví prospívat. Během několika posledních let prošla káva mnoha vědeckými výzkumy, které nejenže vyvrátily staré mýty spojované s kávou, ale dokonce objevily celou řadu pozitivních účinků na zdraví člověka.
Zdroj antioxidantů
Pravděpodobně největším tajemstvím kávy je, že má čtyřikrát vyšší obsah antioxidantů než největší „antioxidant“ poslední doby – zelený čaj. Zelená kávová zrna obsahují kolem 1000 antioxidantů a jejich následné pražení dokonce účinky antioxidantů ještě zvyšuje a navíc vytváří další zdraví prospěšné složky typické pouze pro kávu. Obsah antioxidantů není zničen ani při procesu odstraňování kofeinu.
Je nutné dodat, že přesný obsah antioxidantů se liší šálek od šálku v závislosti na typu kávového zrna (robusta má dvakrát více antioxidantů než arabica, ačkoliv tento rozdíl je pak snížen při procesu pražení), způsobu přípravy, čase přípravy a množství použité kávy.
Zdravotní účinky antioxidantů spočívají hlavně v tom, že tyto složky neutralizují bloudící molekuly známé jako volné radikály, které útočí na buňky našeho těla a ničí DNA. Tento proces pak vede k předčasnému stárnutí, kardiovaskulárním nemocem, degenerativním poruchám mozku, rakovině, šedému zákalu, úpadku imunitního a nervového systému a dalším zdravotním potížím.
Ochutnejte kávu z naší pražírny
Cukrovka typu II
V poslední době byl velký rozruch okolo výzkumu Harvardské školy, který prokázal pevné spojení mezi kávou a prevencí cukrovky typu II. Jednalo se o nejrozsáhlejší studii svého druhu. Tato studie sledovala po dobu 12 až 18 let 125 000 lidí a zjistila, že káva může snížit riziko cukrovky o polovinu u mužů a o 30% u žen. Výsledky také ukázaly, že jiné kofeinové nápoje neposkytují takovou úroveň ochrany jako káva, bezkofeinová káva poskytovala ochranu menší, zatímco bezkofeinový čaj žádnou. Je také prokázáno, že čím více kávy člověk pije, tím je ochrana větší. Výsledky byly uzpůsobeny tak, aby vyrovnaly ostatní rizikové faktory jako je věk, váha, cvičení, a tak bylo pití kávy izolováno jako příčina těchto benefitů.
Rakovina tračníku
Dále bylo prokázáno, že jiná složka kávy snižuje riziko rakoviny tračníku. Již dlouhou dobu se vědci domnívali, že existuje spojení mezi kávou a ochranou proti rakovině, ale teprve minulý podzim byla tato souvislost dokázána. Velmi intenzivní antioxidant, který se nachází výhradně v kávě, tzv. methylpyridinium, povzbuzuje krevní enzymy, které údajně chrání proti rakovině tračníku. Methylpyridinium se vytváří v průběhu procesu pražení z chemické látky, která se nachází v kávových zrnech. Studie taky prokázala, že čím silnější káva je, tím je obsah této složky vyšší.
Parkinsonova choroba
Nejméně 6 studií prokázalo spojení mezi kávou a prevencí Parkinsonovy choroby.
Výzkum ukázal, že u lidí kteří pijí kávu pravidelně, je pravděpodobnost vývoje Parkinsonovy choroby snížena o 60-80%. Tři z těchto studií také prokázaly, že čím více kávy se pije, tím je toto riziko nižší.
Přínos kofeinu
Kromě ochrany proti nemocem má káva pozitivní dopad na celou škálu lidských aktivit. Kofein obsažený v kávě zlepšuje výkon a vytrvalost během dlouhých, namáhavých cvičení. V menším rozsahu také povzbuzuje při krátkodobých, vysoceintenzivních atletických výkonech, zvyšuje koncentraci, snižuje únavu, zvyšuje bdělost a zlepšuje výkon při testech mentální povahy.
Důvodem je efekt kofeinu na mozkový receptor, umožňující lepší absorpci energie. Dále pak káva snižuje riziko cirhózy jater o 80%, pomáhá zvládnout astma a dokonce pomáhá kontrolovat záchvaty, pokud není po ruce potřebný lék, a v malém množství snižuje riziko vývoje akutních koronárních nemocí.
Je také prokázáno, že kvalitní káva může zastavit bolest hlavy, povzbuzuje náladu, zabraňuje zubnímu kazu a dokonce vyrovnává škodu způsobenou příjmem alkoholu a kouřením. Výzkumy týkající se kávy, kofeinu a zdraví stále pokračují. Každý měsíc jsou zveřejňovány výsledky nových vědeckých výzkumů, které odhalují další pozitivní účinky kávy. Jak řekl člen Institutu pro výzkum kávy při Vanderbiltově univerzitě: „Výzkumy ukazují, že káva je daleko více zdraví prospěšná, než škodlivá“.
Také platí, že účinky kávy jsou značně individuální – na někoho káva působí více, na někoho méně a proto mějte na mysli - všeho s mírou.