O ČAJI

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa. Pro někoho je to zkrátka jen osvěžující nápoj, který slouží k uhašení žízně, pro jiného celá filozofie spojená s přesně stanovenou přípravou a někdy i dosti složitými obřady.

Slovo „čaj“ pochází z čínštiny a dnes zní dosti podobně v mnoha jazycích. V zemích, kam se tento nápoj dostal po moři, se název podobá anglickému „tea“: v němčině se nazývá „Tee“, ve francouzštině „thé“. V italštině „té“. V zemích, do nichž byl přinesen po souši, je jeho název podobnější čínskému „čcha“; v Indii, arabských a slovanských zemích se nazývá „čaj“.

Slovem „čaj“ by se měl označovat pouze nálev z lístků čajovníku. Často se však říká „čaj“ nálevu z mnoha jiných rostlin. Vhodnější by bylo používat pro něj označení „čaji podobný nápoj“. Čistý, neboli pravý čaj, pochází z keřů čajovníku, které se pěstují především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii, v Evropě se pěstuje pouze na Azorách. Podle způsobu zpracování lze čaje rozdělit na zelené, černé, bílé, oolongy a Pu-Erh a čaj žlutý, který je specialitou čínských provincií Anhui, Sechuan a Hunan.

Čaj představuje napříč všemi kontinenty oblíbenou pochutinu a také populární a dostupný léčivý a povzbudivý prostředek. Zároveň je však významnou součástí kultury a historie mnoha národů. V Říši středu se čajovník pěstuje zhruba dva a půl tisíce let a patří tak mezi nejstarší pěstované rostliny na světě.

V naší nabídce naleznete širokou škálu čistých čajů, bylin, ale tak ochucených či aromatizovaných čajových, bylinných i ovocných směsí.