Show menu

Kávové recepty

Dollarphotoclub 84584059Ledová káva – CHEMEX

Potřebujete:
Chemex
papírové filtry pro Chemex
42 g kávy
300 g ledu
300 ml vody

Nejprve propláchněte filtr, následně jej vyjměte a do nádoby (Chemex) dejte 300 g ledu. Propláchnutý filtr dejte zpět do Chemexu a nasypte do něj kávu. Kávu zalijte menším množstvím vody (cca 30ml) o teplotě 93 – 94 °C, aby se předpařila (začne lehce bublat), počkejte 30 sekund a poté postupně dolijte zbytek horké vody krouživým pohybem, aby se káva extrahovala rovnoměrně. Horká káva se dostává na led a ten se postupně rozpouští a kávu ochlazuje. Po dokončené extrakci vyjměte filtr a krouživým pohybem promíchejte obsah Chemexu. Ledová káva je hotová!

 

Ledová káva - COFFEE DRIPPER

Potřebujete:
kávový držák (dripper)
papírové filtry do kávového držáku
hrníček / konvice
30 g kávy
200g ledu
250 ml vody

Nejprve vložte papírový filtr do držáku a propláchněte vodou. Do hrníčku / konvice dejte led a kávový držák spolu s filtrem nasaďte na hrníček / konvici. Nasypte umletou kávu a zalijte menším množstvím vody (cca 30ml) o teplotě 92 – 93 °C, aby se předpařila (začne lehce bublat), počkejte 30 sekund a poté postupně dolijte zbytek horké vody. Po dokončené extrakci sundejte kávový držák a krouživým pohybem promíchejte obsah v hrníčku / konvice. Ledová káva je hotová!

Ajurvédský čaj

Ajurvédský čaj má své základy v ajurvédské medicíně. V českých podmínkách není příliš rozšířený, ačkoliv jeho účinky jsou velmi blahodárné, v některých případech až zázračné.

Ajurvéda – Nauka o dlouhém životě „Umění žít“

Ajurvéda se zrodila ve starobylé Indii před asi 5000 lety a je často nazývána “matkou všech léčebných systémů”. Snaží se živý organizmus uvádět do rovnováhy a obnovovat jeho síly, snižovat jeho zranitelnost a umocňovat jeho obranyschopnost, aby se nemohla rozvinout nová nemoc. Je proto spíše než léčebnou soustavou životním stylem, vědou o tom, jak se naučit žít v souladu s přírodou a vytvářet s ní harmonické spojení. Zdraví v ájurvédě znamená harmonii. K jejímu dosažení kombinuje ájurvéda zdravou výživu, pohyb, meditaci a dechová cvičení společně s efektivním využitím bylinek a koření k posílení těla a zklidnění duše.

Ajurvédský čaj a jeho účinky

Ájurvédská tradiční medicína pokládá čaj za nápoj prospěšný zdraví a posilující lék pro celé tělo. Posiluje nervový systém, dodává tělu energii, rozjasňuje mysl a je jak lékem, tak i prevencí proti nachlazení, alergiím a dalším nemocem.

Ajurvédský čaj a jeho správná příprava

Ajurvédský čaj se pro domácí užití připravuje následovně: Na čajový šálek jedna čajová lžička. Zalije se vroucí vodou a nechá se 5 - 8 minut louhovat.

Nejprodávanější ajurvédský čaj

Lapacho čaj

Lapacho čaj je čistě přírodní produkt pocházející z vnitřní části kůry stromu lapacho. Jeho domovinou jsou lesy Brazílie, Bolívie, Peru, severní Argentiny a Paraguaje.

Lapacho čaj a jeho účinky

Lapacho pročisťuje organismus, startuje imunitní systém, Má pozitivní vliv na játra a ledviny, podporuje trávení, povzbuzuje látkovou výměnu. Zlepšuje prokrvení těla, což má kladný vliv na srdce.

Příprava lapacho čaje

Lapacho čaj připravujeme následovně. Do litru vroucí vody vsypeme 3 lžíce lapacha a na mírném ohni povaříme přikryté asi 5 minut. Následně necháme lapacho čaj odstát asi čtvrt hodiny. Poté scedíme a podáváme.

Nejprodávanější lapacho čaj

Pu-erh čaj

Historie přeslavného čínského čaje a spalovače tuků Pu-erh je fascinující a opředená celou řadou záhad, bajek a příhod.

Původ čaje pu-erh

Pu-erh čaj má svůj domov v čínské provincii Yunnan. Vyrábí se z „Praotce čajovníku“, který dorůstá výšky více než 30 metrů a jeho původ je starší než 800 let. Pu-erh čaj má tmavě červenou barvu a zemitou až nasládlou chuť. Na první ochutnání Vám možná nezachutná, ale zařadit čaj pu-erh do svého pitného režimu se rozhodně vyplatí.

Pu-erh a jeho zázračné účinky

Pu-Erh čaj je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr (hladovek). Zároveň redukuje hladinu cholesterolu v krvi – při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc. Aktivuje látkovou výměnu v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi.

Příprava čaje pu-erh

Pu-erh čaj je nejlépe popíjet neslazený. Na jeden šálek použijte 1 čajovou lžičku čaje Pu-erh, zalijeme horkou vodou a necháme 3-5 minut louhovat. Pu-erh čaj se zalívá právě vroucí vodou (95-100 stupňů). Louhuje se 2-5 minut. Díky nízkému obsahu kofeinu můžete pu-erh čaj popíjet kdykoli během dne.

Nejprodávanější čaje pu-erh

Mate

Hledáte informace o mate čaji? Podlehli jste jeho chuti, nebo jste o něm ještě neslyšeli?

Mate nebo také Yerba Mate je povzbuzující nápoj, který se připravuje zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguayské. Cesmína paraguayská je stále zelený strom Jižní Ameriky, který dorůstá až 15 m. Na mate čaj se sklízí celé větve s lístky, ty se po sklizni suší, po rozmělnění lístků a odstranění zbytků stonků se rozbíhá proces zrání. Doba zrání mate čaje trvá minimálně 35-40 dní, v některých případech i rok. Při zrání je udržována teplota 50-60 stupňů.

Mate čaj a jeho účinky

Mate obsahuje kofein, který společně s dalšími látkami, stimuluje mozek a povzbuzuje organismus více než čaj, nebo káva. Působí mírně močopudně, podporuje trávení a pomáhá odbourávat tukové vrstvy.

Příprava mate

Mate čaj se tradičně připravuje v kalabase (vydlabaná tykev) a popíjí se pomocí bombilly (kovová nebo bambusová slámka opatřena na jednom konci sítkem).

Originální jihoamerická příprava mate čaje

Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky mate čaje a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet.

Evropská příprava mate

Na jeden šálek mate čaje nasypte jednu lžičku a zalijte vodou o teplotě přibližně 80 stupňů. Nechte louhovat 3-5 minut a poté sceďte. Čím déle necháte mate čaj louhovat tím silnější bude a nápoj bude povzbudivější.

Nejprodávanější mate čaje