Čaj v kuchyni... a v jídle

zelenecukrovi 247x247x4x1 1112191156Jen málokoho by napadlo, že čaje je možné v kuchyni využít i jinak než k přípravě tradičního nápoje. Čajové lístky však mohou posloužit také jako přísada do jídel – sladkých i slaných.

Čaje jsou pro lidský organismus zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. A pro jejich získání nemusíme pít denně hektolitry čaje – stačí, když čajové lístky použijeme jako přísadu do jídel.

Pro vaření zelený čaj

Jako nejvhodnější pro vaření se jeví zelený čaj – bílé čaje jsou příliš jemné a v těžkých a chuťově silných jídlech by jeho příchuť snadno zanikla. A černé čaje jsou naopak příliš silné. Navíc jsou zelené čaje v porovnání s černými zdravější, protože jsou vystavené kratší oxidaci, takže v nich zůstane zachováno mnohem víc vitamínů a dalších látek.

Sušené lístky nameleme

Zelený čaj můžeme při vaření využívat dvěma základními způsoby. První možnost je přidávat do pokrmů namleté sušené čajové lístky. Vybíráme zásadně sypané zelené čaje a nameleme je nadrobno pomocí mlýnku na kávu či mixéru. Této jemný čajový prášek přidáváme především do pečiva – do cukroví, buchet a bábovek. Zajímavou chuť však vytvoří také ve slaném pečivu.
Všechna takto upravená jídla samozřejmě získají zelenkavý nádech, takže zelený čaj můžeme využít i pro estetickou úpravu podávaných pokrmů – například můžeme servírovat dvoubarevnou bábovku či zelené houskové knedlíky (otázkou však zůstává, zda přemíra zelené u některých druhů jídel není spíše záporem). Jestliže namletý čaj přidáváme do pečených pokrmů, nikdy troubu nerozehříváme na více než 180 °C – mohli bychom totiž lístky spálit a místo zelené bychom dostali nahnědlou až černou barvu.

Sušené lístky v celku

Druhou možností je přidávat do jídel celé čajové lístky. V takovém případě je však nejdříve spaříme, aby se během přípravy nepolámaly. Takto upravené lístky pak přidáváme do salátů i k přílohám. U rýže či těstovin můžeme lístky vsypat už do hrnce a přílohu tak vlastně uvařit msto ve vodě v zeleném čaji – nejenže do sebe natáhne vitamíny, ale navíc získá jemnou a svěží příchuť.
Ať už budeme s čajem v kuchyni experimentovat jakkoliv, můžeme si být jisti, že našemu tělo to jen prospěje.