Černý čaj

Zajímá Vás černý čaj? Máte ho rádi? Chcete vědět, odkud pochází? Jak se vyrábí? A jaká je jeho tradiční příprava? Vydejte se s námi po stopách čaje…

Původ černého čaje

Černý čaj je v západním světě nejčastěji připravovaným čajem. Velké oblibě se těší ve Velké Británii, Rusku a v dalších evropských zemích. Pokud se domníváte, že historické oblibě se černý čaj těší v Číně, mýlíte se. Až do poloviny 17. století se v kolébce čaje, Číně, připravoval výhradně zelený čaj. Původní lisované čajové cihličky zůstávaly čerstvé po dlouhou dobu a putovaly coby platidlo do vzdálených míst ve světě.

Za dynastie Ming se však přestaly napařené a usušené lístky čaje lisovat do cihliček a čaj tak dlouhou přepravou do Evropy výrazně ztrácel na kvalitě. To spolu s rostoucí poptávkou po čaji vedlo tamní výrobce k hledání způsobu, jak nejlépe uchovat čajové lístky. Zjistili, že nejlepší metodou konzervace je fermentace čajových lístků, při níž získají měděnou barvu, a následné zastavení tohoto přirozeného rozkladného procesu prudkým usušením v peci. A tak vznikl černý čaj, který známe dnes.

Jak se získává černý čaj?

Po sklizni se nechávají čajové lístky zavadnout a rolují se. Tím dochází k narušení buněčných stěn a chemických látek, které propůjčují výslednému nálevu barvu a chuť. Po rolování jsou lístky rozloženy v chladné a vlhké místnosti, kde dochází k oxidaci přítomných polyfenolů (je to reakce podobná hnědnutí rozříznutého jablka). Následuje sušení, třídění a balení. 

Černý čaj a jeho účinky

Černý čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. Obsahuje velké množství různých látek, které ovlivňují jeho vůni, chuť, barvu i působení na lidský oranizsmus. Mezi nejvýznamnější patří kofein (v čaji nazývaný též tein), třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť, vitamín B1, vitamín P, fluor a některé další minerální látky.

Černý čaj a jeho příprava

Černý čaj se na rozdíl od zeleného čaje zalívá vroucí vodou v poměru jedna čajová lžička na 1,5dcl vody. Černý čaj se louhuje od 2 do 5 minut. Délkou louhování můžete ovlivnit účinky černého čaje. Pokud louhujete černý čaj 2-3 minuty, vyloučí čajové lístky kofein, který rovnoměrně povzbuzuje činnost mozku, nezatěžuje srdce a krevní oběh. Jeho účinek odeznívá pomalu. Pokud budete černý čaj louhovat déle, uvolní se do čaje také třísloviny, které účinky kofeinu tlumí. Nikdy se však nedoporučuje louhovat černý čaj déle než 5 minut.

 

Nejprodávanější černé čaje