Recept: Chai čaj
Chai čaj představuje tradiční indický nápoj z černého čaje, mléka a koření. Má netradiční chuť a skvěle v zimních měsících zahřeje. Řada obchodů jej nabízí připravený v sáčcích, avšak chai čaj domácí přípravy j nepřekonatelný.
Chai čaj je vhodný pro všechny milovníky čajů, i pro ty nejmenší – obsah kofeinu je totiž zanedbatelný. Pokud jej budete pít neslazený, nabízí se jako vhodná varianta pro pitný režim při dietě.
Co budeme pro přípravu potřebovat?
Základem chai čaje je černý čaj. A rozhodně platí, že mnohem lepší je sypaná než porcovaný v sáčcích. Druou nezbytnou přísadou je mléko. Nejlepší je polotučné, ale ani plnotučným nic nezkazíme. A typickou chuť tohoto orientálního nápoje dokresluje směs koření, z níž hraje při kardamom.
Přísady:
· 5 tobolek kardamomu
· 7 lžiček černého čaje
· 5 ks hřebíčku
· 1 ks celé skořice
· 1 ks vanilkového lusku
· 1 lžička zázvoru (lepší je čerstvý, najemno nakrájený)
· 1 lžička anýzu
· 1 litr vody
· 3/4 litru mléka
· cukr či med na oslazení
Příprava:
Vlastní příprava je velice jednoduchá. Do hrnce nalijeme všechnu vodu a dáme všechno koření. Jakmile se začne voda vařit, přidáme čajové lístky a celé povaříme. Nakonec plamen stáhneme a pomalu lijeme mléko. Hotový chai čaj necháme ještě několik minut odležet. A nakonec nápoj scedíme a podáváme v šálcích.
Podávat jej můžeme samotný jako hlavní hřeb večera nebo k zákuskům či moučníkům.