Recept: Čajové pečivo
Čajové pečivo má – jako spousta dalších dobrot spojených s čajem – svůj původ v Anglii. Čaj o páté byl totiž nejenom společenský setkáním přátel, ale také nahrazoval odpolední svačinku. Doba mezi obědem, podávaným v poledne, a večeří, která se často servírovala až po osmé hodině, byla pro žaludek příliš dlouhá. A tak není divu, že se dožadoval něčeho malého k zakousnutí.
A mezi servírovanými pamlsky (slanými i sladkými) se velmi rychle uchytilo také drobné cukroví, které dámy v rukavičkách nemusely složitě porcovat příbory a nezamazaly si o něj ruce. Netrvalo dlouho a toto cukroví získalo díky čaji i svůj název: čajové pečivo.
Co budeme potřebovat?
Čajové pečivo se v mnohém neliší od jemného vánočního cukroví. Podávat ho samozřejmě můžeme také ke kávě či horké čokoládě. A jako u běžného cukroví se neobejdeme bez mouky, žloutků a cukru. Na slepení jednotlivých kousků je nejlepší marmeláda – lépe kyselejší (např. rybízová), na polití a ozdobení je potom zapotřebí buď pravé rozpuštěné čokolády, nebo jen čokoládové polevy.
Abychom dosáhli dokonalého vzhledu, budeme potřebovat také speciální strojek na vytvarování jednotlivých kousků. Případně si však vystačíme s mlýnkem na maso a ozdobným nástavcem.
Přísady:
- 500 gramů hladké mouky
- 250 gramů moučkového cukru
- 420 gramů másla či tuku na pečení
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- marmeláda na slepení
- 1 tabulka čokolády na vaření
Příprava:
Samotná příprava těsta na čajové pečivo už je velmi jednoduchá. Stačí smíchat v míse či na vále všechny přísady (mouka, moučkový cukr, máslo, žloutky, pudingový prášek a prášek do pečiva) a pořádně je rukama zpracovat v hladké těsto. To necháme nejméně hodinu uležet v ledničce a mezitím si vymažeme plech a připravíme strojek na vytlačování.
Těsto pak protlačíme strojkem a případně ještě lehce rukama upravíme do ozdobných tvarů, dáme na plech a pečeme přibližně 15 minut při 160 °C – dokud není pečivo lehce nazlátlé. Upečené kousky pak spojíme marmeládou, rozehřejeme si čokoládu a z poloviny v ní slepené kousky namočíme.
A pak už jen stačí naaranžovat kousky na tác, pozvat přátele a připravit nějaký výtečný čaj.