Recept: Čajové pečivo
Kdo propadl kouzlu popíjení odpoledního čaje, jistě si jednou za čas neodpustí přikousnout nějakou tu sladkost. Jako stvořené pro tuto příležitost je právě čajové pečivo. Je křehké, rozplývá se na jazyku a dokresluje atmosféru. A vy se jej teď můžete připravit doma sami.
Čajové pečivo má – jako spousta dalších dobrot spojených s čajem – svůj původ v Anglii. Čaj o páté byl totiž nejenom společenský setkáním přátel, ale také nahrazoval odpolední svačinku. Doba mezi obědem, podávaným v poledne, a večeří, která se často servírovala až po osmé hodině, byla pro žaludek příliš dlouhá. A tak není divu, že se dožadoval něčeho malého k zakousnutí.
A mezi servírovanými pamlsky (slanými i sladkými) se velmi rychle uchytilo také drobné cukroví, které dámy v rukavičkách nemusely složitě porcovat příbory a nezamazaly si o něj ruce. Netrvalo dlouho a toto cukroví získalo díky čaji i svůj název: čajové pečivo.
Co budeme potřebovat?
Čajové pečivo se v mnohém neliší od jemného vánočního cukroví. Podávat ho samozřejmě můžeme také ke kávě či horké čokoládě. A jako u běžného cukroví se neobejdeme bez mouky, žloutků a cukru. Na slepení jednotlivých kousků je nejlepší marmeláda – lépe kyselejší (např. rybízová), na polití a ozdobení je potom zapotřebí buď pravé rozpuštěné čokolády, nebo jen čokoládové polevy.
Abychom dosáhli dokonalého vzhledu, budeme potřebovat také speciální strojek na vytvarování jednotlivých kousků. Případně si však vystačíme s mlýnkem na maso a ozdobným nástavcem.
Přísady:
- 500 gramů hladké mouky
- 250 gramů moučkového cukru
- 420 gramů másla či tuku na pečení
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- marmeláda na slepení
- 1 tabulka čokolády na vaření
Příprava:
Samotná příprava těsta na čajové pečivo už je velmi jednoduchá. Stačí smíchat v míse či na vále všechny přísady (mouka, moučkový cukr, máslo, žloutky, pudingový prášek a prášek do pečiva) a pořádně je rukama zpracovat v hladké těsto. To necháme nejméně hodinu uležet v ledničce a mezitím si vymažeme plech a připravíme strojek na vytlačování.
Těsto pak protlačíme strojkem a případně ještě lehce rukama upravíme do ozdobných tvarů, dáme na plech a pečeme přibližně 15 minut při 160 °C – dokud není pečivo lehce nazlátlé. Upečené kousky pak spojíme marmeládou, rozehřejeme si čokoládu a z poloviny v ní slepené kousky namočíme.
A pak už jen stačí naaranžovat kousky na tác, pozvat přátele a připravit nějaký výtečný čaj.