Recept: Cukroví ze zeleného čaje

zelenecukrovi 247x247x4x1 1112191156Věděli jste, že zelený čaj se dá využít i k pečení cukroví? Dodá neobvyklou lahodnou chuť a velkou dávku zdraví. Vyzkoušejte tuto netradiční vánoční variantu využití zeleného čaje také!

Tento neotřelý nápad pochází od japonských cukrářů, kteří dnes už mletý zelený čaj přidávají do svých zákusků a dezertů zcela běžně. Vytvářejí tak dortíky zajímavé zelené barvy, které obsahují velkou dávku vitamínů. Zelený čaj si totiž vitamíny, antioxidanty, karoten a aminokyselin z velké části uchovává i v upečeném cukroví.

 
Pro pečení využívají japonští cukráři především japonský zelený čaj matcha, který se namele na jemný prášek. Tradičně se mele na kamenných mlýnech z nejkvalitnějších čajových lístků z jarní sklizně. Zakoupit ji můžete například na našich partnerských stránkách Oxalis.cz
 

Na co si dát při pečení se zeleným čajem pozor

Protože má zelený čaj velice výraznou chuť, která s postupem času nabývá na hořkosti, je lepší péct cukroví později než klasické. Naplánujte si pečení nejdříve dva až tři týdny před Vánoce. Po této době už totiž může toto zelené cukroví lehce zhořknout.
 
Mletá matcha se může přidávat do nejrůznějších druhů cukroví. Pokud ji však budete používat i pro válená těsta, mějte na paměti, že zelený čaj absorbuje vodu. Proto pláty těsta pro vykrajování neválejte tenčí než 3 milimetry, jinak by vám při pečení mohly kousky popraskat.
 
Hlídejte také pečlivě dobu pečení. Při 180 °C stačí cukroví péct 5–10 minut. Delší doba způsobí, že cukroví ztratí svoji zelenou barvu a určitou část vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Po upečení můžete kousky slepit také marmeládou a podávat je k odpolednímu čaji. Hotové kousky uschovejte v uzavíratelné dóze, aby netratilo svoji barvu a chuť.
 

Recept na linecké cukroví se zeleným čajem

Pro netradiční zelené linecké cukroví budeme potřebovat: 10–15 g zeleného čaje v prášku; 300 g hladné mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky a citronovou kůru. A samozřejmě marmeládu na slepení.
 
Na válu smícháme všechny suroviny a pořádně prohněteme. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet a poté vyválíme plán o tloušťce minimálně 3 milimetry a vykrajujeme nejrůznější tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C po dobu 5–10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
 
Netradiční svěží zelené cukroví jistě nadchne vás i vaši návštěvu. Zkuste jej také upéct.

(Zdroj včetně obrázku: http://blog.darjeeling.cz/2011/12/02/vanocni-curkovi-s-matchou-a-bobem-marleym/)