Recept: Pečený čaj
Není to sice pravý čaj vyráběný z čajovníku, ale vaše chuťové buňky si ho také zamilují. Ať už v létě s ledem nebo v zimě po dlouhé vycházce v mrazu s kapkou griotky nebo rumu. Připravte si také doma porci domácího pečeného čaje.
Pečený čaj získal svůj název podle způsobu přípravy. Výsledná směs z ovoce, cukru a dalších přísad se totiž opravdu připravuje pečením. A ve sklenicích pak vydrží po celý rok – pokud jej tedy všechen za měsíc nespořádáte (a nebylo by se čemu divit – je výborný). Jedná se tedy o výtečný ovocný čaj.
Co budeme na pečený čaj potřebovat?
Základem pečeného čaje je jednoznačně ovoce. Nejméně polovinu by měly kvůli lepší a výraznější chuti tvořit kyselé plody – rybíz, pomeranč, angrešt či ostružiny. Obecně však pro přípravu tohoto jedinečného čaje můžeme použít jakékoliv oblíbené ovoce – od běžných jablek a hrušek přes lesní maliny a borůvky až po netradiční mango a papáju.
Nedílnou součástí pečeného čaje je kromě koření a kapky alkoholu, který se při pečení vypaří, také cukr. Zdravější je použít hroznový, zajímavou chuť získáme také použitím medu.
Přísady:
· 2 kg oblíbeného ovoce – jablka, mandarinky, ananas, meruňky, broskve, jahody, třešně, brusinky… podle ročního období či chuti!
· 1 kg cukru (nejlépe hroznového, případně medu
· 2–3 lžičky směsi koření – anýz, celý hřebíček, skořice, badyán
· 1 dl rumu či griotky pro výraznější chuť
· 1–2 ks citronu
Příprava:
Nejprve všechno ovoce očistíme a oloupeme (přičemž u jablek a hrušek může slupka zůstat) a vypeckujeme. Následně jednotlivé kusy nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hlubšího pekáče. V něm ovoce smícháme s cukrem, griotkou či rumem a kořením a zakapeme šťávou z citronu. Takto připravenou směs necháme péct při 170 °C přibližně půl až tři čtvrtě hodiny. Ovoce za tu dobu musí pustit šťávu. Po vytažení z trouby pečeným čajem ihned plníme zavařovací sklenice a necháme několik hodin odstát dnem vzhůru.
A příprava samotného čaje už je jednoduchá – ze skleničky vložíme tři až čtyři lžičky pečeného čaje do hrnečku a zalijeme vroucí vodou. V létě můžeme horkou vodu vyměnit za perlivou minerálku a získáme osvěžující letní nápoj.
Další ovocné čaje
Nemáte-li náladu nebo čaj připravovat si domácí pečený čaj, můžete vyzkoušet výborné ovocné čaje z nabídky na Oxalis.cz. Obsahují celé kusy ovoce a mají neodolatelnou chuť.