Recept: Pečený čaj

Není to sice pravý čaj vyráběný z čajovníku, ale vaše chuťové buňky si ho také zamilují. Ať už v létě s ledem nebo v zimě po dlouhé vycházce v mrazu s kapkou griotky nebo rumu. Připravte si také doma porci domácího pečeného čaje.

Pečený čaj získal svůj název podle způsobu přípravy. Výsledná směs z ovoce, cukru a dalších přísad se totiž opravdu připravuje pečením. A ve sklenicích pak vydrží po celý rok – pokud jej tedy všechen za měsíc nespořádáte (a nebylo by se čemu divit – je výborný). Jedná se tedy o výtečný ovocný čaj.

Co budeme na pečený čaj potřebovat?

Základem pečeného čaje je jednoznačně ovoce.  Nejméně polovinu by měly kvůli lepší a výraznější chuti tvořit kyselé plody – rybíz, pomeranč, angrešt či ostružiny. Obecně však pro přípravu tohoto jedinečného čaje můžeme použít jakékoliv oblíbené ovoce – od běžných jablek a hrušek přes lesní maliny a borůvky až po netradiční mango a papáju.
 Nedílnou součástí pečeného čaje je kromě koření a kapky alkoholu, který se při pečení vypaří, také cukr. Zdravější je použít hroznový, zajímavou chuť získáme také použitím medu.

Přísady:

·         2 kg oblíbeného ovoce – jablka, mandarinky, ananas, meruňky, broskve, jahody, třešně, brusinky… podle ročního období či chuti!
·         1 kg cukru (nejlépe hroznového, případně medu
·         2–3 lžičky směsi koření – anýz, celý hřebíček, skořice, badyán
·         1 dl rumu či griotky pro výraznější chuť
·         1–2 ks citronu

Příprava:

Nejprve všechno ovoce očistíme a oloupeme (přičemž u jablek a hrušek může slupka zůstat) a vypeckujeme. Následně jednotlivé kusy nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hlubšího pekáče. V něm ovoce smícháme s cukrem, griotkou či rumem a kořením a zakapeme šťávou z citronu. Takto připravenou směs necháme péct při 170 °C přibližně půl až tři čtvrtě hodiny. Ovoce za tu dobu musí pustit šťávu. Po vytažení z trouby pečeným čajem ihned plníme zavařovací sklenice a necháme několik hodin odstát dnem vzhůru.
A příprava samotného čaje už je jednoduchá – ze skleničky vložíme tři až čtyři lžičky pečeného čaje do hrnečku a zalijeme vroucí vodou. V létě můžeme horkou vodu vyměnit za perlivou minerálku a získáme osvěžující letní nápoj.

Další ovocné čaje

Nemáte-li náladu nebo čaj připravovat si domácí pečený čaj, můžete vyzkoušet výborné ovocné čaje z nabídky na Oxalis.cz. Obsahují celé kusy ovoce a mají neodolatelnou chuť.