Čajová houba kombucha

cajovahoubakombucha 247x247x4x1 1210011133Vypadá jako medúza a dělá se z ní čaj. Už jste měli tu čest se s kombuchou seznámit? I kdy vypadá na první pohled poněkud nevábně, ukrývá v sobě hromadu zdraví prospěšných i léčivých látek.

 Jen málokdo, kdo na vlastní oči vidí kombuchovou kulturu plavat v nálevu, napoprvé uvěří, že takto připravený nápoj nejenom prospívá lidskému organismu, ale také může být velmi chutný. Při správně odhadnutém čase tohoto zvláštního kvašení se chuť dokonce může přiblížit burčáku. Je sladká a mírně kyselá.

Zázračná houba z Tibetu

Některé zdroje popisují kombuchu jakou houbu, jiné ji považují za symbiózu kvasinek a octových bakterií. V každém případě však se však jedná o rosolovitou hmotu tvaru talíře, která se vznáší v nazlátlém či hnědé nálevu – podle doby kvašení.
Kombucha k nám zavítala z Ruska, kam ji přivezli pravděpodobně obchodníci z Číny či z Tibetu. Nejedná se přitom o žádnou módní vymoženost posledních let – velký boom zažíval tento nápoj už před druhou světovou válkou.

Pozitivní účinky kombuchy

Pojmenování zázračná houba nezískala kombucha jen tak zbůhdarma. I přes svůj nepříjemný vzhled má totiž spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Díky vysokému obsahu kyseliny glukuronové povzbuzuje nebývale imunitní systém a očišťuje lidské tělo od škodlivých látek. Současně působí také jako prevence rakoviny. Samotná kombucha se velmi efektivně brání plísním a infekcím a tuto svoji vlastnost předává i výslednému nápoji. Kombuchový čaj tedy funguje i jako přírodní antibiotikum.
Tím však výčet ještě zdaleka nekončí. Kombucha totiž pomáhá také při léčbě zánětů, cukrovky, vysokého tlaku, zmírňuje menstruační bolesti i migrény a pozitivně podporuje boj s obezitou.

Příprava kombuchového čaje

Příprava tohoto zázračného nápoje si vyžaduje v první řadě čas. Poté, co uvaříme zelený či černý čaj (stačí několik šálků, nejlepší je poctivý sypaný), smícháme jej ve velké sklenici (například pětilitrové od okurek) s bílým cukrem, vodou a kombuchovou kulturou, začíná teprve samotný proces kvašení, který trvá nejméně jeden týden. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím získáme výraznější a kyselejší chuť. Méně zkvašený čaj je mnohem sladší, ovšem obsahuje také méně léčivých látek.
Hotový nápoj se doporučuje pít po jednom až třech šálcích denně, předávkování by hrozit nemělo – jen ze začátku konzumace může dojít k překyselení žaludku. A ten, komu se kombucha zdá být příliš kyselá, může si ji naředit jablečným džusem či zeleným čajem. Anebo osladit cukrem či medem.