DEGUSTACE ČAJE VŠEMI SMYSLY

1. Prohlédněte si čajové lístky

Máte možnost posoudit jejich velikost a pečlivost zpracování, stejně jako obsah nežádoucích přimísenin (dřevo, stonek). To, zda je čaj čerstvý, lze vyčíst z barvy – vybledlé lístky jsou většinou staré.

2. Přivoňte k suchým lístkům

Zjistíte míru přirozeného čajového aroma. Dbejte na jeho intenzitu. Dle aroma můžete určit původ čaje (čaje z oblasti Darjeelingu mají nádech sušeného sena, Assam voní jemně do karamelu).

3. Co vše můžete rozpoznat v šálku

Typické zabarvení oblasti původu (čaje z Assamu jsou tmavě hnědé až černé, z Darjeelingu světlé až sytě zlaté, ceylonské pak červenozlaté), zpracování a fermentace (fermentované čaje jsou tmavší než polofermentované nebo nefermentované).

4. Vyluhované čajové lístky

Lístky po vyluhování dávají nejlepší informaci o charakteru čaje. Lze rozpoznat kvalitu sklizně a zpracování (nepoškozené lístky), zda-li je čaj čistý nebo zda se jedná o nějakou směs. Ve vůni se zároveň projevuje intenzita aroma a míra jemnosti čaje.

caj sklenice5. Vůně linoucí se ze šálku (konvice)

Aroma dobrého čaje má být typické vzhledem k původu, silné a mnohavrstevnaté. Typické aroma čaje z oblasti Darjeeling: svěží, jemné, intenzivně květnaté, muškátové.

6. Chuť

Převálejte čaj několik sekund po jazyku. Rozpoznáte sílu (bohatost chuti) čaje stejně jako míru vyluhování tříslovin (hořkost).

7. Délka chuti, aroma

Čím delší, tím lepší. V průběhu trvání chuti lze také cítit míru čistoty čaje (nežádoucí přimíseniny mají čajově netypické nuance)

Přejí na nákup (kliknětě na odkaz): Kvalitní čaje