Žlutý čaj
Zajímá Vás žlutý čaj? Vydejte se s námi na cestu po jeho stopách.
Co je to žlutý čaj?
Žlutý čaj je vzácnou čínskou specialitou. Jak už samotný název napovídá, žlutý čaj je opravdu žlutý až zlatý a to platí jak pro čajové lístky, tak pro samotný nálev. Výroba žlutého čaje připomíná výrobu čaje zeleného. Čajové lístky se suší na velkých pánvích. Čajové lístky se zakryjí lněnou látkou a nechávají fermentovat po dobu sedmi dnů. Rozpadem chlorofylu lístky zežloutnou a získají velmi zajímavou a specifickou chuť s medově nasládnou vůní. Nakonec se čaj praží. Žlutý čaj je vždy celolistový, což znamená, že čajové lístky se nedrtí ani neřežou.
Žlutý čaj a jeho účinky
Žlutý čaj má podobné účinky jako zelený čaj, Má příznivý vliv na naše zdraví. Obsahuje velké množství antioxidantů, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu, slouží jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám, diabetu atd.
Příprava žlutého čaje?
Na jeden šálek čaje (1,5dcl) náleží jedna čajová lžička. Žlutý čaj se zalévá vodou o teplotě okolo 80 stupňů a louhuje se 3 minuty. Ze žlutého čaje je možné připravit více nálevů.