Zelený čaj
Obliba zeleného čaje stále roste. Pojďte s námi po stopách zeleného čaje a dozvíte se více…
Původ a výroba zeleného čaje
Zelený čaj se získává, stejně jako černý čaj, z čajovníku. Na rozdíl od černého čaje ale neprochází procesem fermentace. Při procesu vadnutí jsou vyloučené enzymy a fermenty, které jsou zničeny napařením. Proto nezíská zelený čaj červené odstíny, ale uchová si původní olivovou barvu. Chuť zeleného čaje je výraznější a může být hořčí než chuť čaje černého. Zelený čaj totiž obsahuje více tříslovin.
Zelený čaj a jeho účinky
Seznam účinků, které moderní věda zelenému čaji přisuzuje, je požehnaně dlouhý. Díky obsahu antioxidantům zelený čaj účinně brání tělo před působením volných radikálů, upravuje vysoký krevní tlak, zabraňuje kornatění tepen a odbourává cholesterol v krvi. Napomáhá prevenci rakoviny. Zelený čaj prostě osvěžuje tělo i mysl. Podporuje činnost centrální nervové soustavy. Zelený čaj ocení i Vaše pokožka. Vitamín E, který obsahuje, oddaluje proces stárnutí.
Zelený čaj a jeho příprava
Při přípravě zeleného čaje nejprve přiveďte vodu k varu. Poté ji ochlaďte na 60-80 stupňů. Na jeden šálek čaje (1,5dcl) připadne jedna lžička čaje. Zelený čaj ponechte louhovat 2-3 minuty.